Country Line dansen op de Bongerd

Ze noemen zich ook wel “de Bongerd dansers” en zij zijn een groep dansers welke hoofdzakelijk bestaat uit dames en vreemd genoeg maar uit enkele heren, terwijl het in het verleden uitsluitend door heren werd gedaan.

Maar wat is nu country dansen. Country dansen is al rond de 18e eeuw overgewaaitd uit America en het dansen word in rijen naast elkaar gedaan en omdat iedereen de zelfde beweging maakt raak je elkaar niet aan. Rond 1980 is het Line dansen in Nederland geintroduceerd en in eerste instantie werd er alleen gedanst op de liedjes: de Freeze, Single Walz, Ten Step, Walk en Cotton eyed joe. Toen er een bandje country muziek speelde, waren er een aantal mensen, die in Amerika waren geweest, aan het dansen geslagen op deze muziek. Country dansen werd populairder in Nederland, waar steeds meer clubs ontstonden en later ook weer overkoepelende organen die wedstrijden organiseerden.

Tegenwoordig wordt Line dansen op verschillende niveaus gedaan, beginners, gevorderden, novice, intermediate, advanced, megastar, Superstar en Allstar. Maar één ding staat vast: ook binnen het line dansen is een vernieuwing aan de gang zodat het met de tijd meegaat. Deze stijl wordt ook wel non-country genoemd. Bij deze stijl wordt gedanst op de top 40 muziek en er zijn zelfs dansjes op de muziek van Andre Hazes. Country Line dansen doe je alleen want je hebt geen partner nodig zoals bij “stijl” dansen.

Vaak gaan de Line dans mensen ook in “cowboy” kleding dansen, net zo als bij stijldansen waar vaak balroom keding gedragen wordt.

Wil je graag meedoen dan kan dat, kom maar even kijken op onze club-avond:

ELKE DINSDAGAVOND IN ONS CLUBGEBOUW
VAN 19.30 TOT 23.00 UUR

Onze Line dans groep staat onder leiding van onze tuinster SIJTJE. Zij doet al meer dan 20 jaar zelf aan Line dansen en de laatste jaren als dansdocent. In de maanden juli en augustus zijn er vrije dans avonden en daar gaan we “workshops” houden waar u aan kan meedoen ook als geen lid van onze club bent.